2692022747 6937068601 Μεσολογγίου 4, Καλάβρυτα 25001 info@christianas.gr, biniou.christiana@gmail.com
hero image

 

 
Καλάβρυτα
Το ειδυλλιακό θέρετρο της Δυτικής Ελλάδας


Τα Καλάβρυτα είναι ορεινή κωμόπολη στην ανατολική πλευρά του νομού Αχαΐας. 
Είναι χτισμένα στα Αροάνια Όρη (Χελμό) σε υψόμετρο 750 μέτρων κοντά στο Βουραϊκό ποταμό. 
Ο πληθυσμός τους σύμφωνα με την εθνική απογραφή του 2011 ανέρχεται σε 1.674 μόνιμους κατοίκους, ενώ τα καθιστά ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του νομού και έναν από τους σημαντικότερους οικισμούς της ορεινής Πελοποννήσου.

Το κουβάρι της ιστορικής μνήμης που αγκαλιάζει την πόλη, χάνεται στην απαρχή της γέννησης αυτού του κόσμου και παράλληλα περιπλέκεται με τα πλέον σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας (επανάσταση του 1821, Εθνική Αντίσταση 1941-43) με τρόπο οδυνηρό αλλά και ένδοξο, σημαδεύοντας ανεξίτηλα τη γη των κατοίκων της αρχαίας Κύναιθας.

Αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Ελλάδας, με πολλά αξιοθέατα για να θαυμάσετε και να ψυχαγωγηθείτε!
Παρακάτω, ενδεικτικά σας παρουσιάζουμε μερικά από αυτά.

 

 

 

 
Τόπος Εκτέλεσης


Ένα ξεχωριστό μνημείο της πόλης είναι ο τόπος εκτελέσεως στο λόφο του Καππή μόλις 500 μέτρα μακρυά από το κέντρο της πόλης.

Εκεί στις 13 Δεκεμβρίου 1943 οδηγήθηκαν από τους Γερμανούς όλοι οι άντρες από 14 ετών και πάνω με σκοπό την εκτέλεση τους βλέποντας μάλιστα τα σπίτια και τις περιουσίες τους να τυλίγονται στις φλόγες.

Αποτελεί σίγουρα ένα τόπο που πρέπει να επισκεφθείτε, προς τιμήν των πεσόντων.
 
 
 
 
Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος


Ιδρύθηκε το 1986 και στεγάζεται στο κτήριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως έργο τέχνης και ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία.

Ο περιβάλλων χώρος του χαρακτηρίστηκε ως ιστορικός τόπος.

Σ' αυτό το συμβολικό κτήριο οι κάτοικοι της πόλης των Καλαβρύτων γνώρισαν και υπέστησαν τη βαναυσότητα της ναζιστικής θηριωδίας: υπήρξε ο κατά τρόπο παραπλανητικό χώρος της συγκέντρωσής τους, του απάνθρωπου διαχωρισμού των οικογενειών, του οδυνηρού αποχωρισμού, του φρικτού εγκλεισμού των γυναικόπαιδων και του βίαιου απεγκλωβισμού τους.
 
 
Οδοντωτός


Ο οδοντωτός σιδηρόδρομος δεν είναι απλώς ένα “τραινάκι”, αλλά μια ξεχωριστή διαδρομή που ενώνει βουνό με θάλασσα μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού, διαδρομή που δεν υπάρχει αντίστοιχη με οδοντωτό στην Ευρώπη.

Αυτό όμως που τον κάνει ξεχωριστό είναι η τεχνική της οδόντωσης κατά την οποία το τρένο γαντζώνεται, χρησιμοποιώντας κατάλληλα γρανάζια, σε οδοντωτές σιδηροτροχιές στις διαδρομές όπου η κλίση του εδάφους υπερβαίνει το 10%.

Αυτή η διαδρομή είναι ιδανική για όσους αγαπούν τη φύση αλλά και για οικογένειες που θέλουν να κάνουν μια διαφορετική εκδρομή μαζί με τα παιδιά τους.
 
 
 
 
Σπήλαιο των Λιμνών & Πλανητέρο


Παλαιότερα ονομαζόταν Τρουπίσιο, βρίσκεται σε υψόμετρο 827 μέτρων κι αποτελεί ένα βιοσπηλαιολογικό εργαστήριο διεθνούς προβολής, με λαβυρινθώδεις διαδρόμους, στοές, σταλακτίτες, σταλαγμίτες μήκους 1.980 μέτρων.

Στον ίδιο δρόμο προς τη Κλειτορία μετά από 8 χιλιόμετρα θα βρείτε το γραφικό Πλανητέρο σε υψόμετρο 700 μέτρων, με καρυδιές, αμέτρητα πανύψηλα πλατάνια με εμφανείς πάνω στους κορμούς τους τις σφραγίδες του δασαρχείου Καλαβρύτων (είδη υπό προστασία, Natura 2000) και ορμητικά νερά συνθέτουν το εντυπωσιακό σκηνικό του πανέμορφου δάσους.

Δείτε τον παραδοσιακό νερόμυλο και δοκιμάστε τις προς βρώσιν πέστροφες στις παρακείμενες ταβέρνες ή για τους πιο τολμηρούς λάτρεις της φύσης, ξεκινούν ενδιαφέροντα ορειβατικά μονοπάτια προς Ελατόφυτο, Μάζι (30 λεπτά), Ντουρντουβάνα (6 ώρες), Λούσους (4 ώρες) και Καλάβρυτα (6,5 ώρες).
 
 
Χιονοδρομικό Κέντρο


Το Χιονοδρομικό Καλαβρύτων βρίσκεται μόλις 14χλμ από την πόλη των Καλαβρύτων, υψώνεται έως τα 2340μ. και διαθέτει τον υψηλότερο αναβατήρα και τη μεγαλύτερη χιονοδρομική πίστα στην Ελλάδα, τη Στύγα.

Ξεκίνησε την λειτουργία του το 1988 και ξεπερνάει τους 200.000 επισκέπτες τον χρόνο όντας το πλησιέστερο χιονοδρομικό κέντρο από την Αθήνα με απόσταση μόλις 200χλμ ενώ φιλοξενεί κόσμο από όλη την Ελλάδα στις πλαγιές του.

Το χιονοδρομικό διαθέτει 8 αναβατήρες και 14 πίστες για όλα τα επίπεδα δυσκολίας, 2 σαλέ, σταθμό πρώτων βοηθειών και πολλά άλλα.
 
 
 
 
Αγία Λαύρα


Το ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Λαύρας ήταν τόπος έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, και φυλάσσει τον πολυτιμότερο θησαυρό της, το λάβαρο της Επανάστασης, διάτρητο από σφαίρες, πολύτιμα ευαγγέλια, ιστορικά αντικείμενα και εθιμοτυπικά εργαλεία, εγκόλπια, καθώς και τα άμφια και την ποιμενική ράβδο του Παλαιών Πατρών Γερμανού.

Επίσης, αξιοθαύμαστος και σημαντικός θησαυρός του είναι τα 3.000 έντυπα στη βιβλιοθήκη της, το παλαιότερο από τα οποία χρονολογείται το 1502.
 

 

 
 
 
ΚΑΝΤΕ ΤΗ ΚΡΑΤΗΣΗ ΣΑΣ!

και θα σας φιλοξενήσουμε με όλη την αγάπη και την φροντίδα μας!
Καλή αντάμωση!